Column Edith Terschegget, Sec!magazine, winter 2017

Column Edith Terschegget, Sec!magazine, winter 2017

Help! We zoeken een vrijwilliger!

Vorige week zat ik op een vergadering bij één van mijn clubjes, die ik in privé-tijd ondersteun. Het was een regiovergadering van rijverenigingen in de paardensport. Een vrouw vroeg het woord en meldde dat een traditioneel concours hippique niet meer kon worden georganiseerd vanwege gebrek aan vrijwilligers.  Daar waar het jarenlang was georganiseerd door een trouwe groep mensen, haakte de één na de ander af, vanwege het bereiken van een leeftijd dat het echt niet meer ging. Het bleek onmogelijk om jonge mensen gemotiveerd en geïnteresseerd te krijgen om een vrijwillige taak op zich te nemen om zo gezamenlijk tot een groot resultaat te komen. En dan is er maar één oplossing; we trekken de stekker eruit.

“Druk”, is het antwoord dat je krijgt als je iemand vraagt hoe het gaat. Iedereen is druk, druk, druk. Ik betrap mijzelf er ook op, dat ik dit antwoord geef als iemand mij de vraag stelt. Er is altijd veel te doen en naast een drukke baan ook vrijwilligerswerk doen, daar zit echt niet iedereen op te wachten. Wanneer je dit als kind niet meekrijgt in je opvoeding, dan is het geen vanzelfsprekendheid dat je iets doet voor het algemeen belang. Toen ik dit op kantoor ter sprake bracht, vertelde men mij dat er gelukkig steeds meer scholen in het voortgezet onderwijs zijn die dit wel bijbrengen aan kinderen. Dat het zelfs een onderdeel van de verplichte stof is. Dit wist ik niet, maar ik ben daar wel enorm blij mee, want vrijwilligers zijn het cement van de samenleving volgens mij. Trouwens, terug naar mijn paardenhobby; er zou geen wedstrijd meer georganiseerd worden als er geen vrijwilligers zouden zijn die hier hun vrije tijd in steken. En dit is natuurlijk maar een voorbeeld.

Ook onze klanten hebben te kampen met gebrek aan opvolging in hun besturen. Soms is het gemakkelijker iemand voor een project te krijgen dan voor een bestuursfunctie. Maar een bestuur zet de grote lijnen uit en brengt de vereniging naar een hoger plan. Dit kan een mooie toevoeging zijn op je cv, want bestuurlijke ervaring brengt je inzichten die je leven verrijken.

Een bestuur dat evenwichtig van samenstelling is, een goede klik met en waardering en respect voor elkaar heeft, komt tot grote hoogte en bereikt de beste resultaten. En als deze resultaten dan komen, komt het volgende probleem om de hoek. Dan kost het vrijwilligerswerk opeens zoveel tijd dat het op werk begint te lijken en is de balans zoek. Het gaat wringen en het gewone werk kan  er onder gaan lijden.

Sommige verenigingen introduceren dan de bestuursvergoeding. Dit kan een vast belastingvrij bedrag zijn dat vrijwilligers jaarlijks mogen ontvangen óf het is een tijdelijke of structurele vergoeding die een compensatie biedt voor het werk dat wordt gedaan. Want eerlijk is eerlijk; vrijwilligheid moet leuk blijven en niet ten koste gaan van de inkomsten van bijvoorbeeld een ZZP’er die zijn inkomsten ziet teruglopen.

Wanneer je een vrijwilliger zoekt, wees dan eerlijk over de tijd die gemoeid is met het uitvoeren van een bepaalde taak. Zit de beloning in de kick om met zijn allen een wedstrijd te organiseren? Wil je je bekwamen in het vak van besturen of wil je de vereniging met zijn specifieke doelstellingen naar een hoger plan brengen? Krijgt de vrijwilliger een vergoeding of een symbolisch bedrag per maand voor de diensten die worden gedaan? Allemaal zaken die helder voor je moeten zijn voordat je er aan begint.

Uit eigen ervaring weet ik dat je netwerk enorm wordt vergroot, dat je wordt uitgedaagd je kennis op allerlei gebieden te delen en je kennis daarmee ook uitgebreid wordt.

Kom op! Je vereniging zoekt jou!


< Terug naar Nieuwsoverzicht
Wij maken gebruik van cookies, gaat u hiermee akkoord? Meer informatie