Column: Duurzaamheid begint bij jezelf

1 oktober 2015
Column: Duurzaamheid begint bij jezelf

Je kunt geen krant of magazine opslaan en de waarschuwingen over onze klimaatverandering schreeuwen je tegemoet. “Als we in dit tempo doorgaan dan ligt Nederland in de toekomst onder water.” “We moeten er met ons allen voor zorgen dat de temperatuurstijging tot maximaal 2°C wordt beperkt.”

Dit thema zou de mindset van ieder weldenkend mens moeten zijn. Bedrijven die “groen” zijn of willen worden, streven naar een CO2-neutraal bedrijfsproces. Zij zetten voor zichzelf en de onderneming dit toekomstperspectief. Ook als privépersoon is belangrijk om je footprint zo klein mogelijk te krijgen en te houden.

Peter Bakker
Peter Bakker, voormalig CEO van TNT en tegenwoordig voorzitter van de World Business Council for sustainable Development (WBCSD), was onlangs op tv met een oproep aan alle ondernemers in Nederland hun bedrijf CO2 neutraal te krijgen. Hij vindt dat ieder bedrijf zelf dit proces in gang kan zetten. En als we allemaal beginnen, dan gebeurt er wat. Hij benadrukte dat het er bijvoorbeeld niet om ging dat de auto’s 10% schoner werden; het is de bedoeling dat iedereen elektrisch gaat rijden. Het is overigens een trend om “groen”te investeren en dit gebeurt nu ook steeds meer. Grote investeringsmaatschappijen kiezen ervoor om in duurzame projecten en bedrijven te investeren. Bedrijven prijzen zich uit de markt wanneer zij zich niet bezig houden met duurzaamheid van hun processen.

Vanwaar dit verhaal?
Toen de wens kwam om te verbouwen is dit direct aangegrepen om dit grondig, maar juist duurzaam te doen. De afgelopen zomerperiode is gebruikt om het kantoorpand op de begane grond volledig te verbouwen. Als u onlangs nog bij MOS bent geweest, is het u vast opgevallen toen u binnenwandelde: veel ruimte, meer licht en een beter klimaat. Het idee was om meer werkplekken en een betere klimaatbeheersing te realiseren. En voorafgaand aan deze wens, wilden wij energie besparen. We hebben nagedacht over ons gebruik van elektriciteit en gas en dit waar mogelijk te besparen. Het resultaat was driedubbele beglazing, LED verlichting en op sommige plekken aanwezigheidsverlichting, klimaatbeheersing met een warmteterugwinningsinstallatie. De stalen wanden die zijn geplaatst, zijn gemakkelijk te verplaatsen en kunnen dus worden hergebruikt. Daarnaast scheiden wij het afval, zodat dit ook weer gescheiden kan worden aangeboden. We proberen het printen van papier tot een minimum te beperken. We hebben het laatste jaar het aantal van 12 printers verminderd naar twee printers. “En als u elektrisch rijdt. Kunt u uw auto opladen bij het oplaadpunt voor het bedrijf.”


Eigenlijk doen wij bij MOS al in het klein waartoe Peter Bakker heeft opgeroepen. En dat was ook zijn bedoeling. Maar natuurlijk doen wij het niet voor hem, maar voor onszelf en de generaties na ons. Wij dragen met onze bedrijfsvoering ons steentje bij en proberen zoveel mogelijk onze footprint klein te houden. Duurzaamheid zit in de MOS-genen en dat dragen we graag uit.

 

Edith J. Terschegget


< Terug naar Publicatieoverzicht Download publicatie


Over de auteur

Edith J. Terschegget
Edith J. Terschegget
Directeur MOS
Wij maken gebruik van cookies, gaat u hiermee akkoord? Meer informatie