AVG: bent u er al klaar voor?

17 april 2018
AVG: bent u er al klaar voor?

Het is u vast niet ontgaan: per 25 mei geldt een nieuwe privacy verordening; de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Door de AVG gelden in de gehele Europese Unie dezelfde regels op het gebied van de verwerking van persoonsgegevens. Deze regeling vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Voor- en nadelen van AVG
Er is inmiddels veel geschreven over, met name, de nadelen die de invoering van de AVG met zich meebrengt voor organisaties. Zo wordt de regeldruk aanzienlijk groter. Daarnaast krijgt de Autoriteit Persoonsgegevens meer middelen, zoals forse boetes, om naleving te handhaven. Aan de andere kant kunnen ondernemingen en verenigingen zich onderscheiden door tijdig hun zaakjes goed geregeld te hebben. Het toont je klanten of leden dat je er serieus werk van maakt om beter en verantwoordelijker om te gaan met hun persoonsgegevens.

AVG-proof met MOS
Voor verenigingen, die veelal drijven op vrijwilligers, brengt de AVG best wat werk met zich mee, waar u tegenop kunt zien. Maar met onze hulp en het 15-stappenplan van de Stichting AVG voor Verenigingen is uw vereniging nog voor 25 mei AVG-proof!

Het stappenplan is al met succes bij meerdere klanten van MOS ingezet. Na afronding van een pilot project bij één van onze verenigingen eind 2017, zijn de secretariaten van andere aangesloten verenigingen ook met dit traject gestart. Wie alle stappen doorlopen heeft, kan een AVG-verklaring aanvragen. Belangrijk om aan te tonen dat u alle benodigde maatregelen heeft genomen om een wetsovertreding of datalek te voorkomen (waar al sprake van is als iemand van de vereniging enkele papieren met persoonsgegevens verliest of een USB stick kwijtraakt).

Om ook de zelfstandige leden van onze klanten te ondersteunen bij AVG-vraagstukken, organiseerden wij op 12 maart een webinar voor de ZZP-ers van de diverse verenigingen. Twee advocaten gespecialiseerd in het onderwerp gaven uitgebreide informatie aan de hand van vooraf ingezonden vragen van de aangemelde leden. De deelnemers beoordeelden het webinar met een gemiddelde van 7.5, de advocaten kregen een 8. Van de deelnemers gaf 96 procent aan zich bij een eventueel volgend webinar weer in te schrijven. Een mooi resultaat!

Voor leden van verenigingen bij MOS hebben wij een handige AVG-checklist, inclusief modellen van een aantal benodigde AVG-documenten, beschikbaar. Zo faciliteren wij hun om aan de  AVG-verplichtingen te kunnen voldoen.


< Terug naar Publicatieoverzicht Download publicatie


Over de auteur

Raimond Fifis
Raimond Fifis
Directeur MOS
Wij maken gebruik van cookies, gaat u hiermee akkoord? Meer informatie