Column: AVG: wat moet je er mee?

19 april 2018
Column: AVG: wat moet je er mee?

Het virus breidt zich uit. Heeft u het al gehoord? AVG! Elke zichzelf respecterende vereniging of onderneming houdt zich de laatste tijd bezig met de Algemene Verordening Gegevensbescherming. En je kunt bijna iedere dag een informatiebijeenkomst hierover bijwonen.

Vorige week was het ‘hot news’ op het journaal, want sportclubs zouden voorlopig niet aan de AVG kunnen voldoen en hier zouden grote boetes gaan vallen. Is dit nu niet de wereld op z’n kop? Natuurlijk is het belangrijk dat we de privacy van leden beschermen, en bij MOS zijn daar nu allerlei procedures en protocollen voor ingericht, maar bij een sportclub? Ik denk dat we hier niet verder komen dan de nieuwsbrief in bcc zetten in plaats van in cc.

Gekkigheid
Iedereen heeft de mond vol van privacy. Het laatste is de actie rondom Facebook. Stond men de maand te voren nog vol op Facebook te prijken in een zonnig land met een glas wijn in de hand, nu is het opeens belangrijk dat we onze privacy beschermen. En ik weet ook wel dat onze Marc Zuckerberg de data (onze surfgegevens) weer verkoopt, maar dat doet hij al sinds Facebook bestaat. Dit is niets nieuws! Daarom is het gekkigheid dat mensen nu massaal hun Facebook account opzeggen. Facebook heeft een sociale functie, maar je moet altijd voorzichtig zijn met wat je deelt.

Datalek
Nog even terug naar de sportclubs. In mijn vrije tijd ben ik bestuurder van een sportclub en ook hier kwam in de laatste bestuursvergadering het hoge woord eruit: AVG, moeten we hier ook iets mee? We hebben namelijk al kans op een datalek als het geldkistje van de kantine van het ene lid overgaat naar het andere lid. Het lijstje met het rooster met de namen en de telefoonnummers van de leden ligt in het kistje. Anders weet je toch niet wie de volgende op de lijst is van de kantinedienst? Straks laat iemand het ergens rondslingeren. En tsjakka, we hebben een datalek te pakken.

Papieren tijger
Al maanden zijn we er bij MOS mee bezig en eerlijk gezegd is de AVG een papieren tijger. Het is kostenverhogend voor de verenigingen, want alles dat wordt bijgehouden van een persoon moet worden vastgelegd, met als doel de beveiliging ervan en de toegang ertoe, eventuele subverwerkers, hun beveiliging, et cetera, et cetera. Vervolgens moet de procedure; wat te doen bij een datalek, helder zijn. Wij kunnen niet achterblijven, want het is een wettelijke verordening, maar als je mij diep in het hart kijkt, denk ik dat het door iemand bedacht is die de impact van de AVG niet heeft kunnen of willen overzien.


< Terug naar Publicatieoverzicht Download publicatie


Over de auteur

Edith J. Terschegget
Edith J. Terschegget
Directeur MOS
Wij maken gebruik van cookies, gaat u hiermee akkoord? Meer informatie