Column: Verbeter de wereld, begin bij jezelf

20 december 2018
Column: Verbeter de wereld, begin bij jezelf

De natuur is zo mooi op het moment dat ik dit schrijf. De blaadjes kleuren in de prachtigste tinten en natuur maakt zich op voor de winterperiode. Degenen die mij kennen, weten dat het klimaat mij erg bezighoudt. Dit jaar, met de extreme warmte in de zomer, heb ik meerdere malen gedacht: dit is niet normaal!

Het klimaat zou onze eerste zorg moeten zijn. Ik realiseer me dat dit makkelijk gezegd is in onze westerse wereld, maar zelfs hier is het moeilijk om onze gewoonten te veranderen. We vinden dat we die vakantie hebben verdiend en nodig hebben. En natuurlijk gaan we dan met het vliegtuig. Begrijp mij goed, ik veroordeel het niet. Zelf ben ik ook op vakantie met het vliegtuig geweest. We zouden er ons alleen meer bewust van moeten worden. Als we al 1 keer minder het vliegtuig zouden nemen, is dat al winst. Alle beetjes helpen.

Earth Overshoot Day
Wist u dat het dit jaar op 1 augustus Earth Overshoot Day was? Ik citeer uit een blad van het WWF: ‘Dat betekent dat we in zeven maanden meer natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt dan de aarde in een heel jaar kan produceren. We hebben meer CO2 uitgestoten dan oceanen en bossen kunnen absorberen. Meer bomen gekapt dan er bijgroeien. En te veel vissen uit de zeeën gevist. Ter vergelijking: Earth Overshoot Day viel in 2000 nog op 1 oktober’. Dit is toch confronterend?

Kerst
Ik ben dol op de kersttijd en sfeer die er in huis wordt gecreëerd. Al die lichtjes zijn zo gezellig, maar het betekent ook een hogere elektriciteitsrekening. Onlangs was een jonge gast aan tafel bij DWDD, die in een lampenwinkel werkt. Hij gaf mij een eyeopener. De boodschap van zijn verhaal was: gebruik alleen (kerst) LED-verlichting, want dit scheelt enorm in de wattage. Iedereen pakt de oude kerstverlichting van zolder, maar die is niet energiezuinig. Echt, ik had er nooit aan gedacht. Zeker voor die huizen die in de kerstperiode baden in een zee van licht, moet LED-verlichting beter zijn voor de energierekening.

Overweging
Sinds de verbouwing bij MOS verbruiken we minder energie. Door het gebruik van LED-verlichting in onze kantoren en door te letten op het uitschakelen van de verlichting als we er niet zijn, is ons elektriciteitsverbruik gehalveerd. Duurzaamheid is bij ons geen modewoord, maar wij proberen wel steeds de juiste overweging te maken.

Soms moet er ook een statement worden gemaakt. Tot voor kort kochten wij jaarlijks banners voor evenementen. Die zitten in een luxueuze cassette die na 1 keer gebruik niet meer kan worden hergebruikt. We hebben nu andere manieren gevonden om toch banners te laten maken die wel duurzaam zijn.

Plastic
Zo ook met ons blad dat u nu leest. Het is van papier en niet digitaal, hetgeen beter zou zijn. Maar het grootste gedeelte van onze doelgroep zal de digitale versie (nog) niet de aandacht geven die we graag willen. We zijn wel gestopt deze Sec! te versturen in een plastic verpakking. Hiermee maken de plastic soep in ieder geval niet groter. We moeten ergens beginnen. Boyan Slat zal trots op ons zijn!


< Terug naar Publicatieoverzicht Download publicatie


Over de auteur

Edith J. Terschegget
Edith J. Terschegget
Directeur MOS
Wij maken gebruik van cookies, gaat u hiermee akkoord? Meer informatie