Column: Sciencefiction

20 oktober 2020
Column: Sciencefiction

12 MAART 2020

De premier spreekt het land toe. Intelligente lockdown. Vanaf nu moet iedereen thuiswerken.

Is dit echt? Zit ik in een sciencefictionfilm? We handelen direct. Alle medewerkers krijgen bericht dat ze vanaf heden thuis moeten werken. Op 15 maart stuur ik de eerste videoboodschap naar de medewerkers.

We zijn er al helemaal aan gewend, vergaderen in Teams, skypen, zoomen en allerlei andere videobeloplossingen. Kantoren staan half leeg. Onze events worden hybride, half fysiek en half online, georganiseerd.

Wat ik dan weer bijzonder vind, is hoe een heel land zo veerkrachtig is dat onze internetcapaciteit dit zonder problemen aan kan. Dat er allerlei initiatieven door ondernemers worden ontplooid om de ‘business’ door te laten gaan. Of opnieuw te bedenken. Geweldig toch?

12 SEPTEMBER 2020

Inmiddels zijn we een half jaar verder. We hebben allemaal een reset gekregen. Dat wat we vroeger ‘normaal’ vonden, is nu heel speciaal. Een hand geven aan een zakenrelatie is nu een soort dansje en ergens halverwege roep je je naam. Hoe nu verder? Hoe houden we de verbinding met de collega’s? Op 1 september hebben we bij MOS alle collega’s gevraagd naar kantoor te komen. Om te komen ontbijten op 1,5 meter. Het was fijn iedereen weer te zien. Want het afgelopen half jaar heb ik mij meerdere malen afgevraagd: “Hoe moet dat straks?”, “Hoe houden wij verbinding met elkaar?” Hier zijn (nog) geen cursussen voor en voor alles wat we bedenken moet nog blijken hoe dit op termijn uitpakt.

12 MAART 2021

Corona hoort er bij en is een deel van ons leven geworden. De wereld ziet er wel anders uit. Handen geven doen we helemaal niet meer. Een gedeelte van de bevolking heeft een vaccin gekregen, maar er is niet genoeg of niet iedereen wil zich laten vaccineren.

Het klimaat krijgt weer de aandacht die het verdient en door corona is het vliegen naar bestemmingen dichtbij niet meer mogelijk. Met de trein reizen heeft een boost gekregen.

Uit eten doen we alleen op een terras in de zomer en gelukkig komt die tijd er weer aan. Thuiswerken is het nieuwe normaal. We werken half van huis en half op kantoor. Onze evenementen zijn kleinschalig en we koesteren de contacten met die kleine groep, want de gesprekken die je nu hebt, hebben meer diepgang.

Bij MOS zien we dat de bestuursvergaderingen gedeeltelijk via Zoom gaan en gedeeltelijk fysiek worden georganiseerd. De ALV Online is een vast product geworden, want de verenigingen vonden het een uitkomst om de verplichte ALV zo te laten faciliteren. Eén ALV online en één ALV waar de leden elkaar kunnen ontmoeten.

Onze maandelijkse MOS-lunch doen we maar online, want we kunnen niet zonder onze collega’s.

Is dit sciencefiction of realiteit in 2021?


< Terug naar Publicatieoverzicht


Over de auteur

Edith J. Terschegget
Edith J. Terschegget
Directeur MOS
Wij maken gebruik van cookies, gaat u hiermee akkoord? Meer informatie