De WBTR is in werking getreden: is úw vereniging er klaar voor?

15 juli 2021 door MOS

Op 1 juli is de Wet verbetering Bestuur en Toezicht in werking getreden. Bent u er als verenigings- of stichtingsbestuurder al klaar voor? Misschien denkt u: "hoezo klaar voor; bij ons is toch alles netjes geregeld?" Lees dan…  

Arbeidsmediation

Op 1 juli is de Wet verbetering Bestuur en Toezicht in werking getreden. Bent u er als verenigings- of stichtingsbestuurder al klaar voor?

Misschien denkt u: "hoezo klaar voor; bij ons is toch alles netjes geregeld?" Lees dan vooral verder.

Deze wet raakt álle rechtspersonen
Groot of klein, commercieel of niet-commercieel. Ook u, als bestuurder van een kleinere non-profit vereniging of stichting, zal uw statuten en reglementen moeten nakijken en eventueel aanpassingen laten doorvoeren. En ondanks een overgangstermijn van vijf jaar zegt de wet dat u de statuten moet aanpassen ‘bij de eerstvolgende gelegenheid’. Hoewel verleidelijk, is het dus niet de bedoeling de aanpassingen voor u uit te schuiven. Houd ook rekening met het feit dat wellicht de ALV of Ledenraad de nieuwe statuten of reglementen moeten goedkeuren en dat statuten voor een formele bekrachtiging langs de notaris moeten.

Kansen
De wet biedt ook kansen. Kans op een goed gesprek met elkaar over wat 'goed besturen' nu eigenlijk inhoudt. En een goede aanleiding om nu eindelijk eens de bezem door verouderde statuten te halen. Bijvoorbeeld om direct ook andere zaken te regelen, zoals het mogelijk maken van online ALV's ook in het post-corona tijdperk.

MOS biedt hulp en advies
Kunt u hierbij wel wat hulp en advies gebruiken? MOS ondersteunt u met een oplossingsgerichte aanpak. Praktisch en efficiënt. Wij checken allereerst uw statuten en reglementen. Naar wens komen wij met een advies op maat en voorzien u van de benodigde informatie. Wilt u volledig ontzorgd worden? Ook dat is mogelijk. Wij begeleiden dan uw bestuur in de afhandeling richting notaris en zo nodig de Algemene Ledenvergadering of Ledenraad.

Meer weten?
Neem contact op met uw verenigingsmanager bij MOS.
(Nog) geen klant bij MOS? dan kunt u ook contact opnemen via het contactformulier of mos@mos-net.nl.

Neem direct contact op

Ga naar contact