

Betrokken en verbonden: de kracht van onze mensen
1 juli 2025
Op donderdag 26 juni vond de halfjaarlijkse personeelsbijeenkomst van MOS plaats, waarbij ook ons medewerkersbetrokkenheidsonderzoek werd gespresenteerd. Wil je weten wat we goed doen en waar we nog kunnen groeien? In dit artikel lees je er meer over.
Dit keer vond de personeelsbijeenkomst plaats in de vorm van een informele lunchsessie, waarbij onze medewerkers werden geïnformeerd, geïnspireerd én actief betrokken bij de koers van de organisatie. Deze bijeenkomst is een terugkerend en belangrijk moment binnen MOS dat bijdraagt aan transparantie, kennisdeling, verbinding en ontwikkeling.
Belangrijkste onderdelen:
- Een terugblik van Raimond Fifis op de afgelopen periode, met aandacht voor het thema van 2024/2025: communitybuilding en verbinding, en onze vier strategische pijlers: klantwaardering, tevreden medewerkers, toekomstbestendigheid en kwaliteit. Daarbij werd stilgestaan bij zowel successen als uitdagingen.
- Een financiële update door Gert van de Brink met inzichtelijke cijfers en verantwoording van (financiële) keuzes.
- Een korte terugblik van de personeelsvereniging, met verantwoording van de ondernomen activiteiten op het gebied van lief en leed, gezelligheid en werkplezier.
- Een presentatie over werkgeluk door HR (José Vos), waarbij het Medewerkersbetrokkenheidsonderzoek (MBO) 2025 centraal stond. Hieronder lees je hier meer over.
- Tot slot een vooruitblik door onze directeur richting 2026. Er werd gesproken over klanten en kansen, en over hoe de strategische pijlers en lopende projecten kunnen bijdragen aan de verdere toekomstbestendigheid van MOS en haar opdrachtgevers.
Uitkomst MBO
MOS-ers zijn betrokken! Dit blijkt uit het Medewerkersbetrokkenheidsonderzoek (MBO) dat José Vos (HR) presenteerde. Dit onderzoek is een vervolg op het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) dat in 2024 werd gehouden, waarbij al een gemiddelde score van 7,7 werd behaald. Uit een respons van 82% en een gemiddelde score van 8,4 op ons MBO blijkt dat MOS’ers overwegend gemotiveerd, loyaal en positief zijn over de organisatie. De organisatiecultuur wordt als samenwerkingsgericht en constructief ervaren.We zijn dan ook blij met deze mooie uitkomst.
Wat we al goed doen?
- Sterke sociale verbondenheid: MOS’ers voelen zich persoonlijk verbonden met hun collega’s, teams en opdrachtgevers. Deze sociale cohesie vormt een krachtig fundament onder ons dagelijks werk.
- Initiatief en eigenaarschap: Vanuit intrinsieke motivatie nemen MOS’ers verantwoordelijkheid voor hun werk. Ze dragen actief bij aan de sfeer én de kwaliteit binnen de organisatie. Het nemen van initiatief is zichtbaar op alle niveaus en wordt breed gewaardeerd.
Aandachtspunten voor groei?
- De binding met de organisatie als geheel kan nog verder worden versterkt.
- Waardering mag op sommige plekken zichtbaarder zijn.
- We gaan actiever opvolging geven aan ideeën en zorgen voor duidelijke terugkoppeling.
- Tot slot blijven we aandacht houden voor de balans tussen dagelijkse dynamiek en ruimte voor reflectie.
Al met al was het een fijne en informatieve bijeenkomst in een prettige en ongedwongen sfeer, waar we met genoegen op terugkijken. Bij MOS blijven we samen investeren in open gesprekken, verbinding, kennisdeling en professionele ontwikkeling, omdat we écht geloven dat dit bijdraagt aan onze organisatie, onze dienstverlening en de vier genoemde strategische pijlers. Daar wordt iedereen beter van!