Column Edith Terschegget, directeur MOS: 'Allemaal een Amelia?'

Column Edith Terschegget, directeur MOS: 'Allemaal een Amelia?'

Onlangs bezochten wij met een aantal medewerkers van MOS bv een congres dat voor verenigingen een kijkje in de toekomst beloofde. Het is altijd goed om je con-collega’s weer eens te ontmoeten en te horen waar zij mee bezig zijn. Want dat onze wereld gaat veranderen, dat is duidelijk. Maar welke kant gaat het op? Het was duidelijk dat iedereen worstelt met dezelfde vragen over hoe in te springen op de verdergaande digitalisering. Wordt een lid met eenvoudige vragen in het vervolg ‘afgehandeld' door een chatbox? Of blijft de menselijke maat belangrijk? En heeft de vereniging daar ook geld voor over?

Diversiteit

Maar de verenigingen hebben meer uitdagingen. Om de doelgroep te blijven aanspreken, is het belangrijk dat de diversiteit een issue wordt in de komende tijd. De populatie van de besturen is nog overwegend blank en dat is geen afspiegeling van de achterban. Bij één van onze klanten, de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV), wordt het belang van diversiteit ingezien en is tijdens de laatste ALV een bestuurslid Diversiteit benoemd. Een belangrijke taak om hier beleid op te gaan maken.

AI

Maar er komen meer uitdagingen op ons verenigingspad. Artificial Intelligence (AI) staat aan de poort. Amelia is de eerste AI agent, die zelflerend is en antwoorden kan geven alsof je met een écht levend wezen praat. Met gevoel voor de stemming waar u in bent. Natuurlijk is het geen mens en de vragen die te moeilijk blijken, moeten nog worden afgehandeld door een echte expert, maar het begin is er. In tests is gebleken dat de beller geen idee had dat hij een robot aan de telefoon had.

Overigens heeft Amelia toch weer een blanke uitvoering, dus wat dat betreft is de diversiteit hier nog niet doorgedrongen.

Ben heel benieuwd of en welke impact AI gaat hebben op onze branche. Want als een robot zelflerend is, dan wordt dit opgeslagen en bewaard. Hoe verhoudt zich dit dan weer met de verscherpte privacywetgeving? Allemaal zaken waar we over na moeten denken.

Maar Amelia is er. En ze heeft zelfs een LinkedIn pagina. De wereld van science fiction is opeens heel dichtbij. Allemaal een Amelia?  We gaan het zien. Wij zetten de virtuele koffie alvast klaar!


< Terug naar Nieuwsoverzicht
Wij maken gebruik van cookies, gaat u hiermee akkoord? Meer informatie